Gemak dient de mens

Vandaag is het nationale Groente & Fruit dag! Tijd om een appeltaartje te maken met (een paar) appeltjes uit eigen tuin! Er zitten nog maar een paar kleine appeltjes aan maar dat drukt de pret niet. Hoe fijn en makkelijk en lekker is het om je eten uit je eigen tuintje te kunnen halen?! Ik vind het super. We hebben hier thuis dan ook besloten dat we meer plek gaan maken voor eetbare planten, ook omdat de meeste planten en bomen ook gewoon mooi zijn, in het voorjaar bloeien en met de hete zomers, leveren de bomen ook gewoon fijne schaduw op.
Ook is het deze week Dutch Food Week ook na de strengere maatregelen die de overheid heeft afgekondigd in verband met het corona virus. Meer mondkapjes, restaurants en cafés dicht, minder reisbewegingen en al met al minder mensen bij elkaar, daar komt het min of meer op neer.
De organisatie had al rekening gehouden met mogelijke extra corona maatregelen en daar het programma op aangepast. Hier in Almere ligt de aandacht in deze week vooral op lokaal eten uit Flevoland. Flevoland is van oorsprong een landbouwprovincie namelijk. En ondanks dat er in Flevoland veel voedsel wordt geproduceerd is eten van Flevolandse bodem nog niet heel vanzelfsprekend. En dat terwijl steeds meer mensen zich bewuster worden van wat ze (willen) eten, duurzaamheid en ga zo maar door.
Heel eerlijk, als ik niet van de medewerkers van het IVN had gehoord dat dat deze week was, had ik het niet geweten. Misschien stond het ook in een lokale of regionale folder of huis-aan-huis. Maar die krijg ik niet meer in de bus. Bewust, omdat ik de hoeveelheid papier die met deze verspreiding gemoeid gaat echt niet meer van deze tijd vind. Digitaal ontvang ik ze ook niet, ik word stapelgek van alle nieuwsbrieven en folders die m’n inbox, soms dagelijks, overspoelen.
Omdat ik minder de deur uitkom, nu helemaal, en met mij denk ik veel andere mensen, is het eerder een soort verrassingsactie als ik dan iets tegenkom als bovenstaand initiatief. Jammer toch als de gemeentes en betrokken bedrijven en organisaties in Flevoland dit proberen te promoten. Op Instagram zag ik overigens maar liefst 3 (!) posts met hashtag dutchfoodweekalmere… gekkenhuis. Op Twitter heeft Dutch Food Week iets minder dan 2200 volgers ….wordt wel gevolgd door Floriade gerelateerde organisaties, die er overigens niets over posten, maar bijvoorbeeld niet door de gemeente Almere die bijna 12000 volgers heeft…
Regionale/lokale zenders dan…misschien daar? Alleen worden deze zenders sinds jaar en dag vooral bekeken door de oudere doelgroep 65+. Dat blijkt ook nog steeds uit het jaarrapport van het SKO van vorig jaar. Dat beperkt je bereik en impact toch aanzienlijk.
Ik zie mijn vader (70+ en daarmee een kwetsbare groep corona-wise) niet de gemeente door crossen om zijn eten bij elkaar te sprokkelen. Die wil graag ’s ochtends vroeg bij hem om de hoek z’n snel boodschappen halen en dan hup weer terug. Online bestellen is leuk, maar het is nog wel een gedoetje, omdat je vaak niet op 1 plek je dagelijkse boodschappen kunt doen: brood hier en hier, groente daar en daar en vlees weer op een andere plek. En als ik bij de Flevo food vereniging iets wil kopen, dan moet ik een bedrijf zijn, tenzij ik de Flevourbox wil. Voor afgerond 50 euro krijg ik dan een box met verschillende seizoensproducten en houdbare producten uit Flevoland, maar het is niet helemaal duidelijk wat er dan in zit. Een soort verrassing box tegen best een pittige prijs. Volgens de site zijn er in de eerste zes weken van dit initiatief 1200 boxen verkocht…dat betekent dat nog geen 1% van de Flevolandse huishoudens (ervan uitgaande dat deze boxen alleen in de provincie zijn verkocht) zo’n box hebben aangeschaft….just saying.

Waar zijn de doelgroepen te vinden, worden ze wel op de juiste plek gezocht en krijgen de initiatiefnemers en vrijwilligers wel genoeg back-up? Het is immers geen ‘check in the box’, als er een budget voor wordt vrijgemaakt, het vraagt om een behoorlijke investering in tijd en effort.

We zijn ook een gemak-dient-de-mens samenleving geworden, of men dat nu wil of niet en of dat nu een juiste keuze oplevert of niet. En ja, er zijn steeds meer bewuste mensen, maar de gemiddelde Almeerder gaat niet voor zijn dagelijkse/wekelijkse boodschappen offline of online bij een lokale voedselproducent inkopen, dat wordt bij de supermarkt gedaan. En als toevallig er een groenteboer of bakker om de hoek zit dan misschien daar ook… ik ga er maar even van uit dat die laatste bedrijven hun producten grotendeels lokaal inkopen. De supermarkt, dat zou dus een superplek zijn om dit soort initiatieven te promoten. Helemaal nu! Ongetwijfeld dat de supermarkt franchisehouders dit zelf ook weten en misschien maken die het wel moeilijker, hebben ze hun schappen al voor andere producten gereserveerd, hebben ze vervelende en onaantrekkelijke onderhandelingen, het zou zomaar kunnen. Maar, het is super jammer dat dit soort initiatieven eigenlijk maar beperkt succes lijken te hebben. Ik vermoed dat pas als lokaal voedsel ‘gewoon’ te koop is bij de super om de hoek en dat het ook niet hoeft te worden gekocht tegen vaak een laten we zeggen…bijzonder andere prijs…dat het dan pas echt van de grond komt bij de gemiddelde Almeerse boodschapper…een utopie? Ik hoop het niet. Versneld door de coronacrisis is lokaal voedsel, duurzaamheid en gezond eten voor steeds meer mensen belangrijk, zonde om die boot te missen lijkt mij.

0